PDAM sokong mekanisma harga bahan api kembali ditetapkan secara bulanan jika harga siling dihapuskan

Persatuan Pengedar Petroleum Malaysia (PDAM) telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka menyokong penggunaan semula mekanisma penetapan harga bahan api dibuat secara bulanan, berbanding secara mingguan seperti sekarang, lapor The Star.

Persatuan berkenaan turut menyatakan bahawa mereka juga menyokong harga tetap untuk petrol RON 95 dan diesel yang dilaksanakan oleh kerajaan buat masa ini, dan mengakui bahawa ia adalah hak prerogatif kerajaan bagi menangani polisi fiskalnya, kata presiden PDAM Datuk Khairul Annuar Abdul Aziz.

Tambahnya lagi, persatuan tersebut turut menyokong mekanisma penetapan harga bahan api secara bulanan sekiranya apungan harga terhadap petrol RON 95 dan diesel dilakukan semula.

“Kami tidak sabar menunggu mekanisma akhir tersebut, kerana kami belum diajak untuk berunding,” kata Khairul Annuar. Bulan lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menyatakan bahawa harga siling untuk petrol RON 95 mungkin akan dihapuskan setelah skim subsidi bersasar untuk golongan B40 dilaksanakan kelak, namun ia belum lagi dimuktamadkan.

Kerajaan turut menyatakan bahawa subsidi tersebut mungkin akan diberi dalam bentuk tunai dengan dimasukkan terus ke akaun penerima-penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) kerana kementerian berkenaan bercadang untuk menggunakan senarai BSH berkenaan bagi menentukan kelayakan mereka yang akan menerima subsidi bersasar itu.

“Mereka kini sedang membersihkan data dan kita berada pada peringkat terakhir. Kami mahu pastikan data tersebut boleh dipercayai – yang layak perlu dimasukkan dan mereka yang tidak layak akan dikeluarkan,” kata Saifuddin bulan lalu.

Masuk minggu ini, kita sudah pun masuk minggu ke-21 menggunakan kaedah penetapan harga bahan api secara mingguan, yang bermula pada 1 Januari lalu.

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article