Mercedes-Benz akan hentikan pengeluaran X-Class

Kerana permintaannya yang tidak begitu memberangsangkan, Mercedes-Benz dijangka bakal menghentikan pengeluaran trak pikap ladder frame mereka iaitu X-Class. Perkara ini diberitahu sumber dalaman jenama berkenaan kepada portal berita automotif, Automotive News Europe.

Seperti yang diketahui, trak pikap dengan gaya mewah sebenar Mercedes-Benz berkenaan dihasilkan dari asas yang sama dengan Nissan Navara NP300, dilancarkan pada tahun 2017. Walaupun ia berada dalam segmen yang popular iaitu trak pikap bersaiz sederhana seperti Ford Ranger dan Toyota Hilux, X-Class hanya berjaya dijual sebanyak 16,700 unit di Eropah, Australia dan Afrika Selatan sepanjang tahun lalu.

Mercedes tidak membawa trak ini ke pasaran Amerika kerana pasaran berkenaan didominasi oleh trak-trak pikap bersaiz penuh seperti Ford F-150 dan Chevrolet Silverado.

Sebelum ini, X-Class dikatakan akan menerima enjin petrol V8 bersama pilihan bentuk badan lebih banyak – telah dilihat diuji di atas jalan raya. Namun pilihan enjin V8 berkenaan mungkin tidak akan muncul kerana segmen trak-pikap saiz sederhana di dominasi oleh model-model dengan enjin empat-silinder sebaris.

Rancangan untuk memproduksi X-Class di kilang Renault-Nissan di Argentina dan Amerika Selatan turut di telah dibatalkan dan Daimler terpaksa memotong jangkaan untungnya untuk kali keempat dalam tempoh 13-bulan kerana mereka menyusun semula dana untuk undang-undang pencemaran diesel serta panggilan semula masalah beg udara.

Buat masa ini X-Class hadir dengan varian X 220 d berkuasa 163 hp dan juga X 250 d, yang dijana enjin 2.3 liter diesel dari Renault, dalam versi pengecas turbo tunggal dan berkembar. Model X 350 d dengan enjin 3.0 liter V6 turbo berkuasa 258 hp/550 Nm kemudiannya muncul pada tahun 2018, digandingkan bersama kotak gear automatik tujuh-kelajuan dan sistem pacuan semua roda 4Matic.

Source: Read Full Article