Bas ekspres khas wanita wajib untuk KL-Seremban

Syarikat pengusaha bas ekspres yang menyediakan perkhidmatan antara KL-Seremban selepas ini wajib menyediakan bas khusus untuk wanita sahaja, kata Menteri Pengangkutan, Anthony Loke. Peraturan baru itu, yang perlu dipatuhi bagi perjalanan harian perkhidmatan yang disediakan, adalah sebagai respon kepada permintaan penumpang-penumpang wanita sendiri, lapor Malay Mail.

“Ketika ini, ada tiga syarikat yang menyediakan perkhidmatan berkenaan, dan kami maklumkan kepada mereka untuk menyediakan empat perjalanan setiap jam dari pukul 5 pagi hingga 7 pagi setiap hari, khusus untuk wanita sahaja. Ini adalah untuk membolehkan penumpang wanita yang perlu ke tempat kerja merasa lebih selesa,” tambah Anthony. Kekerapan empat kali yang sama turut dilakukan pada waktu puncak dari 5 petang hingga 7 malam.

The Star pula melaporkan, kira-kira 2,000 orang bergerak menggunakan bas ekspres antara KL dan Seremban ketika waktu puncak di sebelah pagi. Anthony yang juga sempat melawat stesen bas Terminal 1 memaklumkan bahawa stesen berkenaan perlu diberi naik taraf terhadap kemudahannya. “Sudah tiba masanya kita melihat bagaimana untuk menaiktaraf kemudahan di terminal ini supaya ia lebih moden dan selesa mengikut peredaran semasa,” tambah beliau.

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article